A už sú tu opäť. Pre niektorých z nás najkrajšie sviatky roka, pre iných obdobie stresov a termínov. Nezáleží na tom, do ktorej skupiny patríme, jedno je isté – na Vianoce si všetci poriadne doprajeme. Prestretému stolu plného dobrôt sa len ťažko odoláva a každá chuťová bunka, ktorá sa v našom tele nachádza si pýta poriadnu misku sladkého, potom slaného, na to rybie špeciality a všetko zakončíme majonézovým šalátom. Čo však v prípade, že trpíme potravinovou intoleranciou? Nemusíte sa báť, rozhodne nebudeme musieť tráviť sviatky s putami na rukách.

Pár trikov ako zvládnuť Vianoce:

 

  1. Majonézové šialenstvo

Ak si Vianoce neviete predstaviť bez vianočného šalátu, ale vaše telo za žiadnych okolností nevie vystáť niektorú z jeho zložiek, snažte sa hľadať alternatívy. Namiesto vajec v majonéze použite biely jogurt alebo nahraďte laktózu sójovým mliekom.

 

  1. Kaprie šialenstvo

Je jasné, že Vianoce bez kapra nie sú to pravé. Dopriať si ho môžete aj vy, stačí ak nahradíte klasickú múku špeciálnou (napríklad mandľovou či kokosovou) a strúhanku zemiakovými vločkami. Ďalší spôsob je vylúčiť vyprážanie úplne a urobiť si kapríka priamo v rúre, napríklad s použitím rasci a vína.

  1. Sladké šialenstvo

Nezúfajte, nemusíte sa vzdávať sladkého. Pri pečení opäť improvizujte a nahrádzajte. Namiesto vajec sa často používa tofu alebo banán a oriešky možno suplovať klíčkami, praženými vločkami či makom.

  1. Kyslé šialenstvo

Aký by to bol silvester bez poriadnej kapustnice? Na zahustenie (zápražku) vyskúšajte zemiaky, pre chuť pridajte sušené hríby a prekvapivo, v niektorých obchodoch dokonca nájdete aj bezlepkovú klobásku.

  1. Alko šialenstvo

Snáď najčastejšou potravinou spôsobujúcou intoleranciu sú kvasnice. Nanešťastie sa nachádzajú vo veľkom množstve alkoholických nápojov. Na vylepšenie nálady však existujú aj rôzne druhy alkoholu bez pivovarských kvasníc, napríklad šampanské, tequila, gin alebo vodka.

Komentáre

komentáre