ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Imunosupresíva, ktoré sa všeobecne podávajú po transplantácii orgánu, oslabujú imunitný systém, a teda aj schopnosť tela vytvárať protilátky. Vysoké dávky steroidov majú takisto vplyv na produkciu protilátok. Ak užívate lieky typu Prednison, Chloroquine alebo Azothioprin netestujte sa v období užívania týchto liekov. Bežné lieky na alergiu ako antihistaminiká(Claritin, Zyrtec, Benadryl) neovplyvňujú výsledok testov na potravinové intolerancie, keďže naše testy nemerajú úroveň histamínu, ale imunitnú reakciu. Pozor však pri testoch na histamín. Antivirotiká typu Valtrex nemajú takisto vplyv na výsledok testu. Test si nerobte pokiaľ užívate antibiotiká. Po ich dobratí sa doporučuje aspoň týždeň-dva s testovaním počkať. Enzýmové doplnky ako neovplyvňujú výsledok. Ak máte akékoľvek pochybnosti, obráťte sa na centrum ktoré s nami  spolupracuje.

V niektorých prípadoch je prípustné testovanie v skupinách.Ide o testy SEPEA ELISA SCREEN 40 a  Food Detective. napr. melón vodový a žltý. Ide o príbuzné proteíny preto je v prípade nutnosti vhodné vyradiť oba.

Je potrebné ju naplniť aspoň do 1/3. V opačnom prípade je možné, že vás požiadame o opakovaný odber.  Nestáva sa to však často a netreba sa báť. Do dnešného dňa nenastal prípad kedy by zákazník nemohol byť testovaný z tohto dôvodu. Kedykoľvek je možné volať na našu linku , snažíme sa byť nápomocní, prípadne je možné navštíviť naše pracovisko v Bratislave na Teslovej ulici, kde sme pripravení vám s odberom pomôcť. (objednávky na tel. 0918 621 847)

Vo výnimočných prípadoch, kedy sa nepodarí získať dostatok krvi do mikropipety na prvý krát, pričom už boli použité obe priložené lancety, je potrebné zažiadať o náhradné lancety, príp. aj mikropipety telefonicky. Ubezpečte sa, že sú Vaše ruky teplé a že ste si prst pred získaním krvnej vzorky masírovali. Vypite 15-30 minút pred odberom aspoň 1/2l  tekutín. Použite tretí alebo štvrtý prst.

Nie je nutné byť pred odberom nalačno. Odber môžete robiť kedykoľvek počas dňa.

Niektorí ľudia zistia, že nie je pre nich jednoduché získať krvnú vzorku. V tomto prípade požiadajte priateľa, aby Vám s postupom pomohol. Prípadne je možné navštíviť naše pracovisko v Bratislave na Teslovej ulici, kde sme pripravení vám s odberom pomôcť. (objednávky na tel. 0918 621 847)

Platí pravidlo že dieťa už nesmie byť dojčené. Malo by už konzumovať tuhú stravu. Obyčajne sa testujú deti od 2 rokov. V mimoriadnych prípadoch , po konzultácii s lekárom a pri predpoklade že problém spôsobuje práve potravinová intolerancia, je možné k testovaniu pristúpiť aj skôr.

Je možné, že hladina protilátok bude významne znížená, pokiaľ ste sa úplne zriekli určitej potraviny, a preto bude veľmi pravdepodobné, že test potravinovej intolerancie nezistí prítomnosť protilátok. Pokiaľ sa chcete otestovať, či budete danú potravinu teraz tolerovať a dokážete sa vysporiadať s prípadnými symptómami, ktoré sa môžu objaviť, skúste predtým ako sa rozhodnete pre zopakovanie testu, zaradiť denne na 5-7 dní do jedálnička porciu konkrétnej potraviny. Avšak, pokiaľ viete, že daná potravina Vám spôsobuje nepríjemné symptómy,  nezávadzajte potravinu znovu do Vášho stravovacieho plánu.

Áno, viaceré uskutočnené štúdie preukázali účasť IgG protilátok vo vývoji potravinovej intolerancie a chronických chorôb, ako je ekzém, artritída, či syndróm dráždivého čreva.

Nezávislý audit uskutočnený v roku 1998 preveroval redukciu príznakov u viac ako 2000 osôb, ktoré podstúpili eliminačnú diétu založenú na IgG teste. Audit demonštroval, že u viac ako 70% pacientov sa potvrdilo významné zníženie symptómov, potom ako eliminovali v ich strave potraviny s vysokou úrovňou IgG protilátok.

IgG znamená imunoglobulín G. Imunoglobulíny sú protilátky, ktoré sa vytvárajú ako reakcia imunitného systému na cudzie látky, ktoré sa dostávajú do nášho organizmu. Existuje niekoľko rôznych druhov imunoglobulínov, najznámejšie sú IgA, IgE, IgG, IgM.

Protilátka je špeciálny proteín vytváraný imunitným systémom človeka vtedy, keď sa do organizmu dostane nejaká cudzia látka (ako napr. vírus, baktéria alebo toxín). Telo začne na ochranu proti takýmto látkam produkovať špeciálne biele krvinky nazývané B-Lymfocyty. IgE protilátky sa nachádzajú predovšetkým v pokožke, v sliznici nosa, horných dýchacích ciest a pľúc a obyčajne spôsobujú klasické alergie. IgG protilátky sú typom protilátok, ktoré sa dajú identifikovať našimi testami na potravinové intolerancie. Viaceré štúdie preukázali, že ak vylúčime z jedálneho lístka potraviny pri ktorých bola detekovaná vysoká hladina IgG, má toto priaznivý vplyv na zníženie príznakov potravinovej intolerancie.

Vo všeobecnosti platí, že potraviny sa počas trávenia rozkladajú  napríklad na  aminokyseliny, glyceridy, atď. Tieto neškodne prejdú cez črevá do krvného riečišťa. Napriek tomu sú občas ich malé časti alebo čiastočne strávené resp. nestrávené potraviny schopné prejsť črevnou stenou do krvného riečišťa, kde ich imunitný systém identifikuje ako ‘cudzie’. Imunitný systém zareaguje tým, že začne tvoriť protilátky (IgG). U niektorých pacientov zápal alebo podráždenie sliznice umožní strávenému jedlu prejsť do krvného riečišťa. Tento stav sa nazýva ‘syndróm deravého čreva’. Takí pacienti majú spravidla vysoké hladiny protilátok proti mnohým potravinám.

Je možné, že potraviny spôsobujúce silné reakcie sú v teste rozpoznateľné, hoci sme ich roky nejedli; ani ich preto nekrížte s inými členmi tej istej kategórie. Taktiež niektoré antigény v potravinách sú menej schopné iniciovať imunitnú odpoveď ako ostatné, t.j. sú menej imunogenické, výsledkom čoho je, že produkcia protilátok na ne sa nezačne tak rýchlo.

Potravinová intolerancia založená na IgG je zapríčinená proteínmi a odozvou protilátok na ne. Cukor a alkohol nie sú proteíny.

Hladiny protilátok môžu zostať zistiteľné aj niekoľko rokov po expozícii. Vzhľadom k tomu, že niektoré potraviny ako napr. pšenica, kukurica a mliečne výrobky sú široko používané ako prídavné látky v potravinách alebo spracovávané v kozmetike, IgG hladiny zotrvávajú u niektorých jednotlivcov, aj keď mylne predpokladali, že tieto potraviny absolútne vylúčili zo stravy.

Príčinou môže byť: a) jedli ste potravinu ‘X’ v iných jedlách, o čom ste nevedeli, alebo b) ste jedli jedlá z tej istej potravinovej skupiny a to vám spôsobilo produkciu protilátok; c) protilátky podporené inou potravinovou skupinou ‘reagovali skrížene’ s potravinou ‘X’.

Mohlo by sa to stať, je však vhodné navštíviť dietológa, ktorý Vám toto  bližšie určí.

Nie. Spýtajte sa Vášho dietológa, ktoré jedlo patrí do tej istej potravinovej skupiny ako potravina X a ktoré by mohlo spôsobovať produkciu protilátok. Váš dietológ by mohol určiť, že aj ďalšie potraviny z tejto potravinovej skupiny treba zo stravy vylúčiť.

Áno, niektorí ľudia majú skutočne vysoké hladiny IgG na určité potraviny ale symptómy sa u nich neprejavujú. Je to vďaka ich imunitnému systému, ktorý je extrémne efektívny v odpratávaní antigen-protilátkových komplexov ešte predtým než dostanú šancu usadiť sa v tkanivách a spôsobiť problém.

Štúdia dojčiat s intoleranciou na mlieko preukázala už niekoľko hodín po konzumácii kravského mlieka sprievodné imunitné komplexy objavujúce sa v sére.

Nie, pretože reakcia protilátok je prirodzená pri nedostatočnej priepustnosti čriev, čo je hlavným znakom deravého čreva.

Áno.

Sú dva hlavné faktory, ktoré riadia vývoj potravinovej intolerancie založenej na tvorbe IgG protilátok: množstvo určitej potraviny v strave a jeho schopnosť podporovať tvorbu protilátok. Potraviny konzumované v obrovských množstvách sa často spájajú s produkciou protilátok, imuno-komplexmi a symptómami. Niektoré potraviny sú viac ‘imunogenické’ ako iné t.j. sú viac schopné vyvolávať produkciu protilátok.

Zloženie stravy a veľkosť potravinovej častice. Aj minerálne látky si vyžadujú dopravu molekuly, a to je zväčša problém u ľudí s touto poruchou. To môže viesť u týchto osôb k výraznému úbytku minerálov.

Je to stav, kedy vznikajú z dôvodu menejcennosti sliznice čreva, medzi bunkami črevnej steny veľké medzery, čo spôsobuje, že sa do krvi dostávajú veľké množstvá len čiastočne stráveného jedla. Symptómy sú rôzne: bolesti brucha, pálenie záhy, nespavosť, opuchy, úzkosť, neznášanlivosť lepku, podvýživa, svalové kŕče a bolesti, slabý výkon, potravinové alergie.

Keď potravina spôsobí, že telo začne vytvárať vysoké hladiny IgG protilátok, potom sa tieto protilátky spájajú s proteínmi a vznikajú ‘imuno-komplexy (zhluky)’. Tieto sú obvykle vylučované inými bunkami v imunitnom systéme. Avšak, keď je imunitný systém preťažený, tieto nerozpustné molekuly sa uložia v rôznych častiach tela, ako je napr. hlava, pľúcne tkanivo, gastro-intestinálny trakt, koža a kĺby, kde sa začínajú aj príznaky ako sú napr. bolesti hlavy, astma, syndróm podráždenosti čriev, ekzémy, vyrážky , artritída a pod.

Črevné biopsie štúdie preukázali prítomnosť imuno-komplexov u pacientov s kolitídou na kravské mlieko. Ďalšie štúdie demonštrovali umiestnenie ľudského IgG a mliečnych bielkovín na vzorke pľúcneho tkaniva odobratého u dojčiat s pľúcnym hemosiderínom.

Intolerancia laktózy má iný mechanizmus ako intolerancia mlieka v našich testoch. Laktóza je mliečny cukor a jeho neznášanlivosť je spôsobená enzýmovou nedoatatočnosťou. My testujeme tvorbu IgG protilátok na mliečne bielkoviny. Ak trpíte intoleranciou laktózy , neznamená to že trpíte aj intoleranciou kazeínu – mliečnej bielkoviny.

Naše testy sú založené na reálnom testovaní IgG protilátok z kapilárnej krvi. Ide o exaktný výsledok podložený dlhoročným výskumom lekárov. Po porovnaní sa výsledky testovania IgG protilátok úplne nezhodovali s biorezonančnými  meraniami.