SPRIEVODCA PRI OCHORENÍ CANDIDA ALBICANS

ČO JE KANDIDA?

Candida albicans je kvasinke podobná huba, ktorá je za normálnych okolností v tele v malých neškodných množstvách. Za určitých podmienok sa premnoženie tejto huby môže vyskytnúť kdekoľvek v tele, ale najčastejšie v tráviacom trakte, vo vylučovacom systéme a / alebo vo vagíne. Premnoženie Candidy albicans, sa nazýva Kandidóza. Huba rastie najlepšie v teplých, tmavých podmienkach a v prítomnosti cukru. Za týchto okolností sa Candida albicans mení z malých spiacich spór do vetviacej sa štruktúry nazývanej mycélium so schopnosťou rozšíriť sa a dráždiť tkanivá.

AKÉ SÚ RIZIKOVÉ FAKTORY PRE ROZVOJ KANDIDÓZY?

Čokoľvek, čo môže rušiť normálnu rovnováhu kvasiniek a baktérii alebo úrovne pH v tráviacom trakte alebo vo vagíne môže vytvoriť ideálne podmienky pre premnoženie kvasiniek.

Normálna rovnováha môže byť narušená mnohými faktormi:

  • Hormonálne zmeny počas tehotenstva
  • Kombinovaná hormonálna antikoncepcia
  • Steroidné lieky napríklad pri liečbe astmy
  • Antibiotiká – tie ničia aj “dobré” baktérie, čo umožňuje kvasinkám jednoduchšie rozmnožovanie
  • Diabetes – zvýšená hladina cukru podporuje množenie kvasiniek
  • Nerovnováha endokrinného systému – znížená funkcia štítnej žľazy a znížená funkcia nadobličiek, snáď v dôsledku stresu a nerovnováhy hladiny cukru krvi, môže podporiť rast Candidy
  • Strava s vysokým obsahom cukru a nízkym obsahom bielkovín – kvasinkám a “nepriaznivo pôsobiacim” baktériám sa darí v prítomnosti cukrov a jednoduchých rafinovaných sacharidov
  • Anémia a nedostatok železa – to môže znížiť odolnosť voči infekcii
  • Iné nedostatky – nedostatok zinku, vitamínu B a vitamínu A, to všetko bolo dokumentované ako znížená odolnosť voči infekciám a vedie k premnoženiu kvasiniek
  • Dlhotrvajúca choroba a obdobie stresu – imunitný systém nemusí počas týchto časov riadne fungovať a náchylnosť k infekcii sa zvyšuje

AKÉ SÚ PRÍZNAKY KANDIDÓZY?

Najčastejšie pozorované príznaky sú:

  • Ťažké nadúvanie a plynatosť
  • Rektálne svrbenie
  • Nepretržitá únava
  • Depresia a výkyvy nálad
  • Zlá pamäť
  • Bolesti svalov alebo kĺbov
  • Bolesti hlavy a migrény
  • Orálny alebo vaginálny opar; zápal močového mechúra
  • Bolesť v ústach a biely povlak na jazyku
  • Praskanie kože v rohoch úst
  • Plesňové infekcie nechtov a atletická noha
  • Červené zapálené vyrážky na koži, v oblastiach, ktoré sa potia
  • Všeobecný pocit nepohody
  • Chuť na sladké
  • Intolerancia alkoholu
  • Citlivosť na potraviny, ktoré obsahujú kvasinky a plesne
  • Citlivosť na vlhké počasie

TESTOVANIE NA PREMNOŽENIE CANDIDY

Vzhľadom k širokému rozsahu príznakov, nie je vždy zrejmé, že problémom je premnoženie candidy albicans, a preto jediný spôsob, ako to zistiť, je vziať si test.

Testy k dispozícii, sú:

Krvné testy, v ktorých sú merané protilátky IgG a IgM. Výhodou týchto testov je, že vzorka krvi sa odoberá iba jedným kapilárnym odberom z prsta a výsledky naznačujú, či sa infekcia vyskytla v minulosti, je chronická alebo aktuálna. IgM protilátky ukazujú nedávne infekcie, zatiaľ čo IgG protilátky indikujú aktuálnu alebo minulú infekciu kandidózy. IgA protilátky môžu tiež indikovať infekcie slizníc.

Kultúra vzoriek stolice alebo vaginálny výter na detekciu prerastania kvasiniek.

ČO MÔŽE UROBIŤ VÁŠ LEKÁR?

Lekár môže navrhnúť diagnostické testy uvedené vyššie a môže predpísať anti mykotické účinné látky, ako sú Nystatín, Klotrimazol a Flukonazol.

ČO MÔŽETE UROBIŤ VY?

Tým, že sa Candide albicans darí na strave s vysokým obsahom cukru a rafinovaných sacharidov a ohrozený imunitný systém umožňuje jej rozvoj, budú nasledujúce základné pravidlá môcť zastaviť jej šírenie a nakoniec Candidu odstrániť :

  • Vyhnite sa všetkým potravinám s vysokým obsahom cukru a droždia
  • Zvýšte príjem potravín posilňujúcich imunitný systém
  • Používajte prírodné anti-mykotické látky a doplnky, ktoré pomáhajú telu bojovať prirodzene proti premnoženiu
  • Pridajte probiotiká do svojej stravy, pomôžu znovu kolonizovať tráviaci trakt s prospešnými baktériami

Je dôležité si uvedomiť, že to môže trvať týždne alebo dokonca mesiace odstrániť kandidózu, pretože je nutné dodržiavať komplexný program diétnej modifikácie a doplnkov stravy, ktorý si vyžaduje spoluprácu a disciplínu. Dôrazne sa odporúča, aby ste požiadali o radu vhodne kvalifikovaného odborníka na výživu alebo zdravotníckeho pracovníka pre ďalšie informácie a podporu, aby ste tým zabezpečili úspešné výsledky.

ĎALŠIE INFORMÁCIE

www.bant.org.uk, www.candida-society.org

KTORÝM POTRAVINÁM SA VYHNÚŤ:

Snažte sa obmedziť alebo úplne vylúčiť zo svojej stravy nasledujúce potraviny, keďže môžu viesť k zvýšeniu rastu Candidy v čreve.

POTRAVINY OBSAHUJÚCE CUKOR

  • Koláče, sušienky, pečivo, zákusky
  • Sladkosti, čokoláda
  • Spracované potraviny – polotovary
  • Sirupy, šumivé nápoje
  • Zmrzliny
  • Džemy, med
  • Sladové produkty
  • Sušené ovocie
  • Skontrolujte, či sa na obale produktu nenachádza:
  • Hnedý cukor, biely cukor, cukor Demerara
  • Ďatlový cukor
  • Sirup, melasa, kukuričný sirup, javorový sirup
  • Amisake, ryžový sirup, cirok
  • Sacharóza, maltóza, dextróza, maltóza, laktóza
  • Glukóza, galaktóza, glykogén
  • Manitol, sorbitol
  • Monosacharidy, polysacharidy

OVOCIE

  • Kvôli vysokému obsahu prírodných cukrov a kvasiniek je potrebné vyhnúť sa prvé 3 týždne všetkým
  • druhom ovocia (najmä prezretým plodom)
  • Je potrebné sa vyhnúť všetkým ovocným šťavám pokiaľ nie sú čerstvo pripravené

POTRAVINY OBSAHUJÚCE KVASINKY

Zdroje kvasiniek:

  • Pekárske droždie, pivovarské kvasnice
  • Chleby, pizza korpus , pečivo, ako sú croissanty
  • Ostatné chlebu podobné koláče kysnuté vďaka kvasinkám
  • Extrakt z kvasníc, ako Marmite, Vegemite, Bovril, bujón, omáčky
  • Kysnuté jedlo a nápoje, ako je pivo, víno, jablčné víno, liehoviny, zázvorové pivo, ocot, sójová omáčka, dressingy
  • Ocot obsahujúce potraviny, ako nakladaná zelenina, korenie, šalátové zálievky, kečup, majonéza,
  • Worcesterská omáčka, chren, čili omáčka
  • Zrelé potraviny, najmä veľmi zrelé syry, ako je Brie a camembert
  • Sladové mlieko, sladové nápoje, domáce zázvorové pivo
  • Štruktúrované rastlinné bielkoviny, Quorn (Mycoprotein), tofu
  • Sušené ovocie: figy, ďatle, hrozienka, marhule, atď
  • Prezreté plody, ovocie v šupke
  • Ovocné šťavy – iba čerstvo vylisované neobsahujú kvasinky
  • Hydrolyzované bielkoviny, hydrolyzované rastlinné bielkoviny alebo fermentáty
  • Kyselina citrónová a monoglutamát sodný môžu byť derivované z kvasiniek
  • Niektoré doplnky stravy – skontrolujte štítok

HUBY A POTRAVINY OBSAHUJÚCE PLESNE

  • Huby, hľuzovky, hubová omáčka obsahujú organizmy príbuzné kvasinkám

Nasledujúce potraviny patria buď do skupiny plesní, podporujú plesne, alebo sa pripravujú pomocou plesní:

  • Cmar, kyslá smotana, kyslé plnotučné výrobky
  • Roquefort syr, Stilton, modré syry
  • Tavené syry, syrové snacky
  • Syrové omáčky, smotanový syr
  • Konzervárenské a paketové omáčky,
  • Hydrolyzované rastlinné bielkoviny
  • Arašidy, arašidové maslo, pistácie

SPRACOVANÉ MÄSO

  • Hamburgery, párky, varené mäso obsahujúce chlieb alebo strúhanku
  • Vytvrdené a údené výrobky tj slanina, mäso a údenáč
  • Všetky druhy mäsa, ktoré obsahujú rezíduá antibiotík a steroidov

SPRACOVANÉ / BALENÉ POTRAVINY

Mnohé spracované, balené, krabičkované a zavárané potraviny obsahujú kvasnice, rafinovaný cukor, rafinované múky a / alebo zložky, ktoré podporujú Candidu:

  • Sóda
  • Zemiakové lupienky, tortilla chipsy, praclíky
  • Nezdravé jedlo
  • Potraviny obsahujúce glutaman sodný

MLIEČNE VÝROBKY / LEPOK

Niektoré anti-Candida diéty odporúčajú vyhýbanie sa lepku a tiež znížený príjem mliečnych výrobkov.

KTORÉ JEDLÁ JESŤ

Nasledujúce potraviny môžu byť zahrnuté v strave alebo zvýšené, keďže sa predpokladá, že majú buď prospešný alebo neutrálny vplyv na rast Candidy:

NERAFINOVANÉ SACHARIDY

  • Cestoviny, pohánka
  • Hnedá ryža, divoká ryža
  • Ryžové koláčiky, ovsené koláče
  • Kukurica, kukuričné tortilly, tacos
  • Ryvita (sezam / originál)
  • Domáci chlieb (s práškom do pečiva / sóda na kysnutie)
  • Hnedé múky
  • Muffiny, sušienky, palacinky
  • Chapattis (placky, posúchy) , írsky soda chleba

ZELENINA / STRUKOVINY

  • Čerstvá, mrazená alebo konzervovaná zelenina
  • Zeleninové šťavy
  • Cibuľa, cesnak
  • Zelená listová zelenina: kapusta, brokolica, kel, ružičkový kel, hlávkový šalát, hrach cukrový
  • Šaláty: listy šalátu, bylinky, dvojradovka tenkolistá, špenát, paprika, lucerna, klíčky, avokádo
  • Hrach, fazuľa, šošovica

MÄSO A RYBY

  • Voľne chovaná / organická hydina, jahňacie, bravčové, hovädzie, teľacie
  • Makrela, sardinky, treska, losos, sleď, tuniak, pstruh
  • Mäkkýše

NIEKTORÉ MLIEČNE VÝROBKY A VAJCIA

 

  • Vajíčka z voľného chovu
  • Sójové mlieko
  • Tvaroh
  • Biely organický živý jogurt (obsah laktobacilov prispieva k obnoveniu rovnováhy črevnej flóry)

OVOCIE

Necitrusové plody po prvých 3 týždňoch:

  • čierne ríbezle
  • jahody
  • tropické ovocie: ananás, papája, mango, kiwi, banány, atď

RÔZNE

  • Čerstvo vylúpané orechy: kešu, lieskové orechy, mandle, a píniové oriešky
  • Semená: sezam, slnečnica a tekvica
  • Jemné korenie
  • Zázvor
  • Ovocné a bylinkové čaje
  • Za studena lisovaný olej: olivový, slnečnicový, repkový, orechový a sezamový

PRÍRODNÉ ANTIMYKOTICKÉ PROSTRIEDKY

  • cesnak, cibuľa
  • škorica
  • oregano
  • kokosový orech
  • zázvor
  • rozmarín
  • olivový olej
KÚPIŤ PRODUKT